Home >
Kennisbank >
Goud verkopen, dat doe je niet elke dag

Goud verkopen, dat doe je niet elke dag

Heb je oude sieraden van goud (of een ander edelmetaal zoals zilver of platina) liggen die niet meer gedragen worden? Je kunt overwegen om deze te verkopen of om er een nieuw sieraad van te laten maken. De waarde van edelmetaal is veelal hoog en dus loont het de moeite hiernaar te kijken. Maar het valt niet mee om te beoordelen wat je precies hebt liggen en waar je het beste naartoe kunt gaan. Zoek een betrouwbaar adres, je goud verkopen doe je immers niet elke dag!

Goud verkopen kan via diverse bedrijven, zoek op Google en je vindt talloze adressen. Maar het is moeilijk te bepalen of een adres betrouwbaar is. Ons advies? Ga met je oude sieraden naar één van de juweliers of goudsmeden die bij de Federatie Goud en Zilver zijn aangesloten. Je vindt ze via de ledenzoeker. Dan weet je zeker dat je je kostbaarheden bij een betrouwbare ondernemer inlevert. Soms krijg je bij zo’n adres zelfs méér voor je oude goud als je er meteen een nieuw sieraad koopt.

Gehalte en gewicht
Om de juiste waarde van je sieraden te bepalen wordt gekeken naar het goudgehalte. In sieraden die in Nederland zijn verkocht staan keurtekens waaruit je het gehalte kunt herleiden. Ook kan het goud getest worden om het gehalte te bepalen. Verder wordt er gekeken naar het gewicht dat ook bepalend is voor de waarde. Op basis van de actuele goudprijs wordt een bedrag bepaald. Zitten er nog diamanten of andere edelstenen in de sieraden? Deze worden ook op hun waarde getaxeerd.

Prijsbepaling
De goudprijs die je op het internet vindt is geen goede richtlijn voor de prijs die je uiteindelijk krijgt. Die prijs is meestal voor 24-karaats goud. Sieraden zijn over het algemeen van 14- of 18-karaats goud. Dat betekent dat ze respectievelijk voor 58,5% en 75% uit echt goud bestaan en voor het overige deel uit andere metalen zoals zilver of koper. Dat beïnvloedt de prijs. Daarnaast worden bijvoorbeeld de commissie voor de juwelier of goudsmid, de kosten voor het (laten) omsmelten en andere afhandelingskosten verrekend. Alle factoren bij elkaar bepalen de uiteindelijke prijs die je krijgt.

Een juwelier of goudsmid mag zelf bepalen welke prijs hij hanteert bij het inkopen van oud goud. Je hoeft niet akkoord te gaan met zijn aanbod. Het is eigenlijk net als bij de verkoop van een auto. Bij de ene dealer krijgt je er meer voor dan bij de andere. Het kan dus verstandig zijn om navraag te doen bij een aantal inkoopadressen. Je vindt ze via de ledenzoeker.

Nieuw ontwerp
Een heel nieuw sieraad laten maken van oude sieraden? Dat kan natuurlijk ook. Ga dan naar één van de FGZ-leden, deze juwelier of goudsmid kijkt met jou naar een nieuw ontwerp, je oude goud wordt omgesmolten, eventueel worden er extra materialen of edelstenen toegevoegd en je hebt een compleet nieuw sieraad. Dit is vooral een leuke optie als het sieraden betreft die een emotionele waarde voor je hebben.

Terug naar Kennisbank