Home >
Kennisbank >
Keurtekens, je garantie voor een écht sieraad

Keurtekens, je garantie voor een écht sieraad

Als je een sieraad van goud, zilver of een ander edelmetaal aanschaft, koop je niet zomaar iets. Maar waar moet je op letten als je zo’n aankoop doet? Hoe weet je dat je sieraad echt van goud of zilver is? Gouden en zilveren sieraden die in Nederland worden verkocht moeten voorzien zijn van een keurteken. Dat garandeert dat je sieraad volgens de eisen die de Waarborgwet stelt is gemaakt.

De Waarborgwet verplicht juweliers, edelsmeden en de sieradengroothandels hun edelmetalen producten te laten voorzien van keurtekens. Dit geldt voor alle gouden voorwerpen van 1 gram en meer. Voor zilver geldt een minimum van 8 gram en voor platina 0,5 gram. Artikelen onder dit gewicht zijn vrijgesteld van het aanbrengen van een keurteken.

Juiste gehalte edelmetaal
De keurtekens garanderen dat een sieraad dát gehalte aan edelmetaal bevat wat het teken aangeeft. Op die manier kun je er als consument dus op vertrouwen dat je sieraad voldoet aan de eisen die de Waarborgwet stelt.  

De woorden goud, zilver en platina mogen niet worden gebruikt voor voorwerpen die niet aan het laagste wettelijke gehalte voldoen. In Nederland mag een voorwerp goud genoemd worden als het tenminste een goudgehalte heeft van 585/1000 (14 karaat). Sieraden van 8- of 9-karaats mogen wel verkocht worden, maar ze mogen geen goud genoemd worden. Voor zilver is het laagste gehalte 800/1000 en voor platina 850/1000.

Vergulde sieraden
Sieraden met een opperlaag van edelmetaal van een bepaalde dikte (de grens is vooralsnog gesteld op tenminste 50 micrometer) kunnen ook gekeurd worden volgens de Waarborgwet, maar deze mogen geen goud genoemd worden. Bij een opgevuld sieraad, verguld bijvoorbeeld, moet je als consument de opvulling kunnen zien, bijvoorbeeld door een venster. Zijn de opperlaag en de opvulling beide van edelmetaal, dan wordt het sieraad voorzien van twee keurtekens.

Benamingen
Voorwerpen met een opperlaag van minder dan 50 micrometer (deze opperlaag wordt niet gekeurd) kunnen als volgt benoemd worden:

- verguld

- goldplated

- goldfilled

- doublé

- mesh

- PVD(coating), IP-(coating), RGP(coating), HGE (coating)

- goudkleurig

- verzilverd

- silverplated

- pleet

- zilverkleurig

Buitenlandse keurtekens
Ook keurtekens uit vele Europese landen worden erkend (zoals Finland, Frankrijk, Ierland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Slovenië, Tsjechië, Noorwegen, Polen en Zweden), indien deze zijn aangebracht door een onafhankelijke, door de overheid aangestelde waarborginstelling.

Let op bij aankopen in het buitenland
Let op bij het kopen van sieraden in het buitenland en op buitenlandse websites: niet in Nederland gevestigde bedrijven en/of websites houden zich niet altijd aan de minimale gehaltes aan edelmetaal. Je loopt de kans een sieraad in handen te krijgen dat niet voldoet aan de vereisten die in Nederland gelden. Ons advies is dus: koop je sieraden in Nederland bij de FGZ-juwelier of -goudsmid.

Het kopen van voorwerpen van goud, zilver en platina is dus goed beschermd. Let bij aankoop van het voorwerp op de aanwezigheid van keurtekens: het is je waarborg!

Lees hier meer over de goud-, zilver- en platinakeurmerken.

Lees hier meer over het kopen van sieraden via internet of in het buitenland.

Zoek hier een bij de FGZ aangesloten juwelier of goudsmid.

Terug naar Kennisbank