Als je een kostbaar sieraad wilt kopen, moet je eigenlijk gaan voor iets wat je écht heel mooi vindt. Je koopt immers een sieraad wat je jaren wilt dragen. Ons advies is dus om dat te doen bij een juwelier of goudsmid die aangesloten is bij de FGZ. Toch ergens anders iets kopen, online of zelfs in het buitenland? Wees dan alert.
Koop je je sieraad in Nederland? Dan zit je goed. De Waarborgwet verplicht juweliers, edelsmeden en sieradengroothandels in Nederland hun edelmetalen producten te laten voorzien van keurtekens. Deze keurtekens garanderen dat een voorwerp het juiste gehalte aan edelmetaal bevat. Lees hier meer over de Nederlandse keurtekens.
Online een sieraad kopen
Koop je een product bij een webwinkel? Dan is het goed om extra op te letten en na te gaan wat je en bij wie je iets koopt.
- Is de webshop in Nederland gevestigd dan moeten de sieraden voldoen aan de eisen die de Waarborgwet stelt.
- Check of de webshop van een bij de FGZ aangesloten bedrijf is.
- Is dat niet het geval kijk dan goed naar de informatie op de website van dat bedrijf.
- Het is ook verstandig om klantbeoordelingen te lezen. Alhoewel deze niet altijd even betrouwbaar zijn (ondanks dat nepreviews sinds mei 2022 wettelijk verboden zijn), kunnen ze wel wat zeggen over bepaalde internetbedrijven.
- Controleer of het sieraad voorzien is van een Nederlands keurmerk.
- Kijk goed naar het materiaal waar een sieraad van gemaakt is. Ga je voor goud, neem dan 14- of 18-karaats. 8- of 9-karaats wordt ook wel aangeboden, maar dit mag in Nederland geen goud genoemd worden. Staan er termen bij als doublé, gold plated, verguld, gold filled? Dan is zo’n sieraad alleen voorzien van een laagje goud. De kern is dan van een ander metaal.
- Koop je een product bij een buitenlandse webwinkel, binnen of buiten Europa? Beoordeel het product dan nog kritischer voordat je het koopt.
- Let extra op bij webwinkels die werken met dropshipping: je bestelt dan een product bij een Nederlandse webwinkel, de webwinkel plaatst daarna dezelfde bestelling bij een leverancier in een ander EU-land of daarbuiten. Deze leverancier stuurt het product dan naar je op. Hierdoor kan de webwinkel niet de kwaliteit van het product controleren.
Kopen in het buitenland
Het is verleidelijk: je bent op vakantie in een ander land en ziet daar prachtige sieraden voor leuke prijzen. Wel of niet kopen?
- Ons advies is om geen sieraden in het buitenland te kopen. Zoals gezegd voldoen sieraden in Nederland aan alle gestelde eisen. Dat is met sieraden in het buitenland lang niet altijd het geval.
- Buitenlandse keurmerken zeggen niet alles. Het gebeurt vaak dat mensen er thuis achter komen dat dat mooie gouden collier helemaal niet van goud is.
- Bedenk: als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dat meestal ook.
- Let dus op bij het kopen van sieraden in het buitenland en op buitenlandse websites: niet in Nederland gevestigde bedrijven en/of websites houden zich niet altijd aan de minimale gehaltes aan edelmetaal. Je loopt de kans een sieraad in handen te krijgen dat niet voldoet aan de vereisten die in Nederland gelden.
- Overigens zie je in het buitenland regelmatig sieraden te koop van 24-karaats goud. Koop deze niet, want 24-karaats goud is veel te zacht om als sieraad gedragen te worden.
Ons advies is dus: koop je sieraden in Nederland bij de FGZ-juwelier of -goudsmid. Als je toch geld wilt uitgeven voor iets moois wat je jaar na jaar wilt dragen, koop dat dan bij een betrouwbaar adres. Je vindt deze via de ledenzoeker.