Home >
Nieuws >
Cristiaan van der Klaauw viert 50ste verjaardag met de Grand Planetarium Eccentric Manufacture

Cristiaan van der Klaauw viert 50ste verjaardag met de Grand Planetarium Eccentric Manufacture

October 11, 2024

Als een merk als Christaan van der Klaauw Astronomical Watches aankondigt het meest gecompliceerde horloge te gaan brengen dat het ooit heeft gemaakt, dan valt te verwachten dat het iets bijzonders is. Dat is de Grand Planetarium Eccentric Manufacture dan ook. Dit horloge is het eerste mechanische planetarium horloge ter wereld dat op zijn wijzerplaat de baan van maar liefst acht planeten toont.

Een mechanische planetarium horloge dat de baan van acht planeten toont, is nog nooit eerder gemaakt. Ook niet door Christiaan van der Klaauw zelf dat op een horloge nooit verder ging dan zes planeten. In de Grand Planetarium Eccentric Manufacture zien we in real time hoe Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zich rondom de Zon begeven. De planeten volgen hierbij excentrische paden, elk in hun eigen tempo waarmee de realiteit zo nauwkeurig mogelijk wordt weerspiegeld. De Zon bevindt zich precies in het midden van het Excentrische Planetarium. De acht planeten draaien zoals ze dat in werkelijkheid doen als volgt om de Zon:

1 Mercurius: 87,97 dagen

2 Venus: 224,70 dagen

3 Aarde: 365,24 dagen

4 Mars: 686,98 dagen

5 Jupiter: 11,86 jaar

6 Saturnus: 29,46 jaar

7 Uranus: 84,02 jaar

8 Neptunus: 164,80 jaar

De CVDK Grand Planetarium Eccentric Manufacture is het meest gecompliceerde horloge ooit gemaakt in het atelier van Christiaan van der Klaauw Astronomical Watches. Het in eigen huis ontwikkelde Manufacture uurwerk toont naast het planetarium ook de tijd, datum en de sterrenbeelden. Het beschikt voor dit alles over een duizelingwekkend aantal tandwielen van maar liefst 3.338 tandjes in totaal.

De Grand Planetarium Eccentric Manufacture werd voor het eerst op donderdag 10 oktober aan het publiek getoond tijdens een feestelijke avond waarop Christiaan van der Klaauw Astronomical Watches zijn 50ste verjaardag vierde. Tijdens deze gelegenheid werd ook duidelijk hoe drie generaties eigenaren van CVDK elk hun bijdrage aan het horloge hebben geleverd. Het basisidee en complicatie stamt af van de ‘CVDK Kepler’s Planetarium klok’ die oprichter en horlogemaker Christiaan van der Klaauw in 1995 heeft ontwikkeld. Daniël Reintjes en Maria Reintjes hebben het designontwerp gemaakt zoals zichtbaar is aan de vele details van hun vijftien jaar aan creatieve ontwikkelingen. Zoals de Aventurine Glass ‘signature’ wijzerplaat en de nieuwe kast met de ‘Klaauw’ gevormde kastpoten. De huidige eigenaar/horlogemaker Pim Koeslag heeft de originele passer en potloodtekeningen van Christiaan van der Klaauw door middel van zijn technische expertise en ervaring uitgewerkt en getransformeerd in een volledig 3D CAD-tekening. Het geheel is in het CVDK-atelier vervaardigd van prototype tot eindproductie.

De Grand Planetarium Eccentric Manufacture is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Het is er met een roségouden kast of een platina kast met donkerblauwe leren band. Beiden hebben een wijzerplaat van Aventurine glass (goldfluss) als een sterrenhemel met de sterrenbeelden en het Excentrisch Planetarium met handgeschilderde planeten. De planeten, maar ook de tijd- en datumweergave, worden in beweging gebracht door een manufactuur uurwerk. Het automatische uurwerk heeft een gangreserve van zestig uur.

www.klaauw.com

Terug