Wie Alain Caron zegt, zegt Franse haute cuisine. De inrichting van de restaurants, de culinaire verwennerijen, zelfs de tongval is onmiskenbaar Frans. In alles wat er in de restaurants van Caron gebeurt, is echter ook een grote liefde voor Nederland waarneembaar. In een innige samenwerking met Reijersen Juweliers in Oudewater en het Nederlands-Zwitserse horlogemerk Frederique Constant, creëerden Alain, David en Tom Caron een oogstrelend horloge, met ‘de Franse touch’.
De 3 C’s van Caron
Creatief, Chaotisch en Culinair. Voilà, de 3 C’s van Alain Caron. De ‘Nederlandse Fransman’, bekend als chefkok en jurylid in tientallen tv-programma’s, waaronder MasterChef, BinnensteBuiten en De Keuringsdienst van Waarde, is niet alleen viervoudig restauranthouder en auteur van tal van kookboeken, hij heeft samen met zijn in Nederland geboren zoons David en Tom ook een Bib Gourmand van Michelin op zijn naam staan. De familie Caron krijgt dit jaar een horologisch eerbetoon met de Frederique Constant Highlife Automatic Edition Caron, een Special Edition horloge in 34 en 39 mm.
'Het is een enorme eer’, zegt Alain. ‘Ik kende Adriaan al langer en wist dat hij met Nederlandse sterrenchefs aan horloges had gewerkt voor zijn ‘Collection des Cuisiniers’. Bovendien is Frederique Constant een Manufacture die opereert in de hoogste regionen van de horlogewereld, maar zijn ‘roots’ in Nederland heeft. Dat wij nu een eigen horloge hebben, is een droom voor het hele team van onze vier Caron restaurants.’
Voor de Highlife Automatic Edition Caron werd gekozen voor een model met automatisch uurwerk uit de Frederique Constant Highlife collectie, in twee uitvoeringen: 34 mm en 39 mm. ‘Het kleinere model was de wens van mijn zoons, zodat vrouwen en mannen met een slanke pols dit horloge ook kunnen dragen.’
Wervelende wijzerplaat
De Highlife collectie is sinds 1999 een van de pijlers onder het succes van het Nederlands-Zwitserse horlogehuis Frederique Constant, met zijn band die vanuit de kast lijkt over te vloeien en daardoor uiterst comfortabel draagt. Toch zijn er tal van speciale features op de Highlife Automatic Edition Caron te ontdekken. Zo heeft de crèmekleurige wijzerplaat de ‘kleur van welkom’, en bevat deze niet de gebruikelijke, gegraveerde wereldbol, maar een reliëf wervelwind naar een tekening van Alain. De ‘colimaçon’- of slakkenhuisvorm staat symbool voor de topdrukte die er in de keuken heerst op het moment suprême. In het midden daarvan, het rustpunt, de chef.
‘Iedereen mag er in zien wat hij of zij wil,’ zegt Alain, ‘van het kloppen van de slagroom tot het slaan van de sausen. Voor mij is het ook een verbeelding van de tijd die alsmaar doordraait. Ieder mens heeft zijn eigen tijd en zijn eigen inwendige klok, en in de keuken komen al die klokken samen; dat heb ik willen uitbeelden.’
Heel bijzonder zijn ook de urenindexen van 6 tot 11 uur, die zijn uitgevoerd in de Caron-huiskleur pistachegroen. ‘Dat zijn de uren van het ‘servies’, waarop wij onze gasten in de watten leggen. Alle voorbereidingstijd is daarop gericht’, aldus Caron. ‘Het is het hoogtepunt van de dag!'
De familie Caron
Alain Caron is al bijna 40 jaar dé ambassadeur van de Franse keuken in Nederland. Hij runt vier restaurants in Amsterdam, met een uitstraling die onmiskenbaar Frans is. “Het is de Franse keuken, beoefend door de Nederlanders, en herzien en gecorrigeerd door de Fransen, beschrijft hij.
Alain vestigde zich in 1983 in Amsterdam, waar hij solliciteerde op een baan in de keuken van De Gouden Reael, het restaurant van Ernst Gottlieb. Hij kookte er 3,5 jaar lang. Vervolgens was Alain chef-kok van ‘Tante Koosje’ in Loenen aan de Vecht, en chef de partie in De Kersentuin in Amsterdam Oud-Zuid en Christophe op de Leliegracht. Samen met zijn zoons Tom en David runt Alain tegenwoordig Café Caron aan de Frans Halsstraat (met een Bib Gourmand-vermelding in de Michelin Gids), Petit Caron ernaast, en Cantine de Caron in de Westergasfabriek. Daarnaast is de familie Caron in 2018 na 35 jaar teruggekeerd in De Gouden Reael. Het is het kroonjuweel van de familie Caron. Het twee verdiepingen tellende restaurant is gevestigd in een historisch hoekpand uit de Gouden Eeuw op het Reaeleneiland in Amsterdam met een heerlijk terras aan de grachten. Alain Caron: “De cirkel is rond.”
Reijersen Juweliers
Wie Reijersen Juweliers zegt, zegt gastvrijheid. Gastvrijheid die tot uitdrukking komt in aandacht voor elk detail. Bovendien kunnen weinig juweliers ter wereld bogen op een zo indrukwekkende creatieve historie als deze juwelier, die gevestigd is in Oudewater. Speciale limited editions, bijzondere evenementen, waardevolle samenwerkingen, er is weinig waar Adriaan Reijersen, directeur van Reijersen Juweliers, niet voor in is. Een juwelier voor fijnproevers, zowel wat betreft de unieke juwelen- en horlogecollecties, als op het gebied van culinaire verwennerijen en gastvrijheid. De zelfbedachte term ‘juwelier-gastronoom’ is de juwelier dan ook op het lijf geschreven.
Adriaan Reijersen: ‘’Sieraden en horloges die met aandacht en toewijding zijn gemaakt, hebben veel overeenkomsten met gastronomie. Beiden gaan over vakmanschap, passie, vernieuwing, maar ook over traditie. Over luxe, schoonheid, durf en eigenheid. Precies zoals juwelen of een mooie horloge de persoonlijkheid benadrukken.’’
www.frederiqueconstant.com